OCR (Optical Character Recognition) özelliği, resim ve taranmış belgeler üzerindeki matbu yazıların otomatik olarak sistem tarafından karakter formatına dönüştürülmesi olarak tanımlanır. Bu sayede tüm taranmış belgeler üzerinde kelime bazlı sorgulama yapılabilir. Hiçbir kayıt/indeks bilgisi girilmemiş olsa bile TRUSTEE dijital arşivine dahil olan tüm içerikler üzerinde metin araması mümkündür.
OCR yanında word, excel, metin, metin-pdf gibi dosyaların içerisindeki kelimeler de veritabanında tam-metin araması ile indekslendiğinden, bu verilerde sorgu sonuçlarına otomatik olarak dahil edilmektedir.
Böylece işletme kendi arşivi üzerinde kapalı devre bir arama motoruna sahip olmaktadır. Bu da herhangi bir belgenin bulunmasında, arşiv incelemelerinde, iç denetimlerde, doküman ilişkilendirme işlemlerinde kolaylık sağlamaktadır.
TRUSTEE içerik yönetimi, asenkron bir OCR sürecine sahiptir. Sistemde dahil edilen belgeler kullanıcıyı bekletmeden kayıt altına alınır ve OCR iş kuyruğuna eklenir. Arka planda karakter tanıma tamamlanınca, dokümanlar sorgu işlemlerine otomatik olarak dahil olur.
Barkod kullanımı, taranmış belgelerin barkodu üzerinde saklanan bilginin niteliğine göre, çeşitli işlemlerden geçirilmesini sağlar. Özellikle evrak tipini ifade eden barkod uygulamaları otomatik sınıflandırmada büyük kolaylık sağlamaktadır.
TRUSTEE barkod bileşenleri, Codabar, Code128, DataMatrix, EAN13, RSS14, UPCA, UPCE, karekod çeşitleri vb. birçok standardı desteklemektedir.
Desen tanıma özelliği, TRUSTEE içerisindeki OCR ve barkod özellikleri ile birleştirildiğinde, yüksek miktarda dokümanı işlemden geçirmeyi gerektiren projelerde toplu-işlemler/sınıflandırma/veri-okuma/ anlamlandırma gibi çalışmalara altyapı sunmaktadır.